- Zelenka
- Kvalita
Kvalita
Každý člověk chce kvalitní a bezpečné potraviny za nízkou cenu. Tyto dva faktory, tedy kvalita a nízká cena, však částečně stojí v protikladu. Ve společnosti Zelenka jsme se rozhodli, že na první místo postavíme kvalitu. Máme pro to následující argumenty:
Chov zvířat na vlastních farmách
Krůty chováme na našich farmách již od roku 1994. V rodinném podniku na jižní Moravě jich ročně vykrmíme okolo 300 tisíc. Díky bezmála dvaceti létům zkušeností s mírnou nadsázkou tvrdíme, že o krůtách víme téměř vše.
Krůty chováme od vylíhnutí až do jateční hmotnosti. Na všech farmách se o krůty stará kvalifikovaný personál. Zdraví zvířat denně kontroluje podnikový veterinář. Péče je také věnována pohodě zvířat. Pokud jsou tyto dva hlavní faktory - zdraví a pohoda v pořádku, krůty dobře přirůstají. Neméně důležité je krmivo. Během výkrmu se postupně vystřídá šest krmných směsí s vyrovnaným obsahem bílkovin a energie, připravených podle vlastních receptur. Základními komponentami jsou kukuřice, pšenice a sója, krmivy živočišného původu se nekrmí, hormony a jiné růstové stimulátory se v žádném případě na našich farmách nepoužívají. Každé zvíře dostává denně podle posledních vědeckých poznatků vypočtenou dávku všech vitamínů a minerálních látek, včetně mikroelementů. Krmiva jsou vyráběna podle přísných předpisů a jejich původ i složení je dohledatelné.
Kvalitní a kontrolované zpracování
Veškeré zpracování masa probíhá v novém provozu v Židlochovicích. Při zpracování krůtího masa je nejdůležitější rychlé zchlazení na porážce a zachovávání správné teploty (0 - 4° C). Náš systém monitorování teplot zjišťuje teploty v celém provozu, údaje okamžitě vyhodnocuje a případné odchylky koriguje. Maso zpracováváme za přísnějších podmínek, než nám ukládá platná legislativa. Tím získáváme lepší a delší údržnost (trvanlivost) masa. Standardem je balení do vakua nebo do ochranné atmosféry.
V provozu máme zaveden funkční systém kritických bodů HACCP. Systém mapuje veškeré procesy v provozu a vyhodnocuje možná rizika. Účinnost systému je kontrolována a prověřována, např. pravidelným laboratorním testováním produktů v nezávislých laboratořích. Pravidelný dozor státních veterinárních lékařů je samozřejmostí.
Všichni zaměstnanci, kteří zajišťují opracování čerstvého masa u nás pracují již řadu let, jejich zkušenost a odbornost je další ze záruk kvality.
Přeprava masa za optimálních podmínek
Maso k zákazníkům přepravujeme vlastními dopravními prostředky. Všechna auta jsou vybavena chladicím nebo mrazicím zařízením. Řidič je nepřetržitě informován o aktuální teplotě v přepravním prostoru, může tedy na každou situaci okamžitě reagovat. Garantuje se tak dodržení předepsaného teplotního řetězce.
Pokud kupujete maso od Zelenky, znáte jeho původ a máte jistotu, že podporujete domácí farmáře a zpracovatele.
Certifikace
IFS Food je mezinárodní standard, který se zaměřuje na bezpečnost, kvalitu a zákonné požadavky při výrobě potravin. Audit u nás každoročně provádí certifikační orgán Lloyd's Register Quality Assurance GmbH.
Značkou KLASA ocenilo Ministerstvo zemědělství České republiky za splnění kvalitativních kritérií tyto naše produkty:
Společnost Biokont, inspekční a certifikační orgán v ekologickém zemědělství, jehož hlavní činností je inspekce a certifikace BIO, udělila naší společnosti certitikát pro BIO Krůtí porcované maso.
Zdravý životní styl
Spotřeba krůtího masa u nás nedosahuje ani poloviny průměrné spotřeby v zemích Evropské unie. V EU je to ročně cca 3,3 kg na osobu, ale v USA 8 kg a v Izraeli téměř 13 kg.
Krůtí maso
Na rozdíl od kuřecího je krůtí i krocaní maso nejen jemné, ale hlavně, díky delší době výkrmu, i vyzrálejší. Krůty se vykrmují 15 týdnů do průměrné hmotnosti 9,5 kg, krocani se porážejí až ve věku 21 týdnů, kdy jejich hmotnost přesahuje 20 kg. Mohou se však vykrmovat i déle. Při výkrmu do vysoké hmotnosti výrazně roste podíl nejcennější prsní svaloviny, která u širokoprsých krocanů může bez kosti, kůže a podkožního tuku vážit i více než 6 kilogramů.
Prsní svalovina
Krůtí prsní svalovina obsahuje 23 % bílkovin s vysokou biologickou hodnotou, nejvíc ze všech druhů masa. Tuku má jen 1,1 až 1,5 %, a je to především tuk vnitrobuněčný, který i člověk nutně potřebuje pro stavbu buněčných membrán. Tento tuk má příznivě úzký poměr n-6/n-3 (dříve označovaných jako Omega-6/Omega-3) polynenasycených mastných kyselin. Vysoký podíl n-3 (Omega-3) mastných kyselin (alfa-linolenové, eikosapentaenové, dokosahexaenové) přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, zlepšení imunitních reakcí i k prevenci srdečně-cévních onemocnění. Krůtí maso je tedy zdravé a ideální pro dietní kuchyni.
Stehenní svalovina
Ve stehenní svalovině je bílkovin 19 % a tuku, v němž je rozpuštěna řada chuťově atraktivních látek, obsahuje horní stehno (plátek) u krůt 3,1 % a u krocanů 2,3 %. Tato svalovina je šťavnatější. Dalšími částmi jsou dobře osvalené krky (bez kůže) s velmi chutným masem nejen na polévky, ale i na pečení, křídla bohatší na kolagen, který přispívá ke zdraví kloubů, levné biskupy atd. Na objednávku můžeme zajistit i velkou krůtu uzenou, ze které si hosté na hostinách podle své chuti ukrajují z „devatera druhů“ krůtího masa.