Dokonalé letní svačinky
Chystáte si na své výlety, tůry nebo poležení k vodě vlastní svačinky? Jste fanoušci klasiky v podobě řízku a sekané v chlebu nebo máte raději lehčí sendviče? Máme pro vás pár tipů na dokonalé obložené chleby nebo bagety. I takovou obyčejnou sváču lze totiž povýšit na luxusní gurmánský zážitek. Jde o zábavnou hru, kde se kreativitě meze nekladou.
Pečivo
Obložit lze vlastně úplně všechno - klasický chleba, rohlíky, bagety, toustový chléb, ciabatty či tortillové placky. Pokud pečivo už není v příliš dokonalé kondici, doporučujeme lehce opéct v topinkovači.
Na potření
Ideální volbou je klasické pomazánkové máslo nebo máslo. Nemusíte se ale bát experimentovat a vyzkoušejte tučný tvaroh, kečup, ajvar nebo arašídové máslo. V tortille vynikne hummus nebo dressing. Pokud máte prostor můžete si připravit pomazánku - vajíčkovou, celerovo-mrkvovou nebo tvarohovou. Zkuste natřít dvě různé “nátěrky” ze spodní a horní strany. Skvělá je kombinace pomazánkového másla dole a hořčice nahoře (hlavně s uzeným masem).
Uzeniny
Každý výletník by se měl posilnit kvalitním masem. My doporučujeme krůtí šunku nebo uzené krůtí maso. Pokud vám z oběda zbylo kousek krůtího, můžete ho nakrájet na tenké plátky nebo natrhat a přidat do svačinky. Trhané maso nebo masové koule jsou ideální volbou pro tortilly. Maso můžete doplnit sýrem - ideálně lehce aromatickým - niva, čedar nebo v tortille hoblinky parmazánu, případně vařené vajíčko.
Zelenina
Ne všechny druhy zeleniny je pro obložení ideální. Pokud se chystáte svačinku ještě zapéct, vyhněte se okurce nebo listovému salátu. Vyzkoušejte lístky rukoly, masité rajčata, papriku, cibuli nebo třeba pečenou papriku či naloženou okurku. Příliš vodnaté rajče vám zase může celou svačinu promáčet a výsledek nebude moc chutný.
Na závěr můžete svačinku ještě zapéct v sendvičovači nebo kontaktním grilu (ideálně pokud jste nepoužili pomazánku, ale jen máslo, kečup nebo hořčici) - zvýšíte tím trvanlivost potraviny a také je potom snadnější k podávání. Nikde nic nepadá a chutě se krásně spojí. Pokud si chcete zachovat čerstvou zeleninu, zpevněte chleba párátkem a zabalte pevně do pečícího papíru nebo ubrousku. Doplňte nakrájenou čerstvou zeleninou a ovocem a nezapomeňte na pitný režim!
Přibalte také nějaké rychlé cukry - jako čokoláda, oplatky nebo bonbóny. Až vám nebo vašim dětem dojde před cílem energie, rychlé řešení máte po ruce.