Hrachová polévka s krůtím párkem
Podzimní čas polévek je tu! Vyzkoušejte do ní naše Krůtí školní párky plné masa.
Ingredience:
300 g půleného hrachu (předem namočeného na alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc)
2 střední brambory (oloupané a nakrájené na kostky)
2 krůtí párky (nakrájené na kolečka)
1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
2 stroužky česneku (prolisované)
2 stonky řapíkatého celeru (nakrájené na malé kousky)
1 bobkový list
1 lžička sušeného tymiánu
Sůl a pepř podle chuti
1,5 litru zeleninového nebo masového vývaru (nebo vody)
olej na osmažení cibule
Jak na to?
Na mírném ohni rozehřejte v hrnci trochu oleje. Přidejte cibuli a restujte ji, dokud nebude měkká a průhledná. Poté přidejte česnek a krátce osmahněte.
Přidejte do celer a bobkový list, lehce orestujte. Potom přisypte i máčený hrách. Zalijte vývarem nebo vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte mírně probublávat zhruba hodinu, dokud hrách nezačne měknout.
Po cca hodině přidejte nakrájené brambory a tymián. Vařte dalších 15-20 minut, dokud nejsou brambory i hrách zcela měkké.
Asi 10 minut před koncem vaření přidejte do polévky nakrájené párky a nechte je prohřát.
Osolte a opepřete podle chuti. Můžete také přidat více vývaru, pokud je polévka příliš hustá.
Polévku podávejte horkou, ideálně s čerstvým pečivem.