Hrachová polévka s uzeným masem
Masopustní hrachová polévka ve své dietnější verzi s uzeným krůtím masem. Můžete vyzkoušet jak univerzální uzenou rolku, tak chuťově silnější uzené stehno, případně delikátní uzené krky, které jsou pro základ polévky nejlepší.
Je skvělá jako samostatný chod, s pečivem vám plně nahradí i hlavní jídlo.
Ingredience:
2 uzené krůtí krky
1 menší uzené krůtí stehno
0,5 kg žlutého hrachu (půleného)
2 mrkve (nakrájená na kolečka)
1 cibule (nakrájená na drobno)
4 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje
sůl, pepř
Jak na to?
Hrách propláchneme a namočíme ideálně přes noc do studené vody. Před přípravou polévky ho scedíme a necháme okapat.
Ve velkém hrnci na středním ohni opečeme na oleji cibulku do sklovata. V průběhu restování přidáme mrkev a na poslední minutu rozdrcený česnek a naložený hrách. Promícháme.
Zalijeme 1,5 litrem vody, do kterého vložíme uzené maso. Přivedeme k varu a necháme vařit, dokud není hrách i maso měkké. Trvá to asi 1,5 až 2 hodiny. Můžeme dolévat dle potřeby vodu.
Maso vyjmeme a necháme zchladnout. Potom obereme libové maso a dáme ho bokem. Můžete si ho dle libosti přidávat do polévky (nebo částečně použít třeba jako základ těstovinového salátu).
Polévku lehce promixujte a dochutíme solí a pepřem, případně ji můžeme naředit horkou vodou. Podáváme s pečivem, krutony nebo opraženými slunečnicovými semínky.