Jak na dokonalé masové koule?
Masové koule milují děti i dospělí a můžete je udělat na nekonečně mnoho způsobů. Máme pro vás spoustu nápadů a tipů, jak z mletého masa, které najdete nově na našich prodejnách, připravíte ty nejlepší.
Nejprve si vybereme masový základ. My samozřejmě hlasujeme za krůtí. Krůtí maso není tak jemné jako kuřecí, má silnější a výraznější masovou chuť. Můžete ho smíchat s vepřovým nebo hovězím mletým masem. Nezapomeňte ale, že krůtí je dietní, obsahuje hodně bílkovin a je vhodné i pro ty nejmenší strávníky.
Krůtí maso můžete smíchat i se zeleninou (např. uvařený květák nebo brokolice, nastrouhaná cuketa nebo pečený lilek) nebo rozmixovanými luštěninami (uvařené fazole, čočka nebo cizrna).
Jako pojidlo použijte vajíčko a na zahuštění mouku, drcené ovesné vločky nebo strouhanku. Pokud chcete lehčí texturu, přidejte vařenou rýži, bulgur nebo kuskus.
A jdeme k dochucení. Jako základ poslouží bylinky, a to sušené i čerstvé - petržel, bazalka, koriandr, oregano, majoránka,... Můžeme využít i omáčky - vybírejte z worcesteru, sójové, teriyaki, sladké chilli nebo klasickou hořčici a kečup. A nesmíme zapomenout na drcený česnek nebo na drobno nakrájenou cibulku.
K dokonalosti můžeme masové koule dotáhnout sýrem (parmazánem, čedarem goudou nebo fetou), houbami, sušenými rajčaty, olivami, chilli papričkami nebo smaženou cibulkou.
Při dochucování nezapomeňte, že méně je někdy více.
Výslednou směs pořádně promíchejte v míse (ideální pomocník jsou ruce). Zkuste si usmažit na oleji jeden “zkušební” karbanátek a potom případně dochutit.
Koule se nejlépe tvarují mokrýma rukama. Smažte je v rozpáleném oleji nebo pečte v rozpálené troubě v pekáčku vymazaným olejem. Ty z pánve jsou ale lepší, co si budem…
Nezapomeňte si svoji vytvořenou kombinaci zapsat, třeba jste právě vytvořili rodinný recept, který se bude předávat dalším generacím.