Jak na dokonalý krůtí řízek
Máte pocit, že na klasickém smaženém řízku se nedá nic zkazit nebo naopak vylepšit?
Máme pro vás článek plný tipů pro ten nejdokonalejší řízek na světě. Blíží se Vánoce a silvestr, tak je třeba trochu potrénovat a připravit svým hostům to nejlepší, co jim můžete nabídnout.
Ideální krůtím masem na řízky jsou prsa , ale milovníci silnějších masových chutí mohou vyzkoušet i plátky ze stehen, které ale doporučujeme předem marinovat.
U krůtího masa dbejte na to, aby byly plátky masa dobře a rovnoměrně rozklepané. Doporučujeme použít potravinářskou folii a vyklepat do přibližně 0,5 - 1 cm tloušťky. Maso lehce pokapejte citronem a nechte odpočinout. Máme pro vás připraven recept na řízky nakládané v jogurtu, který zaručí absolutně křehké maso a originální chuť.
Klasikou je obalení v trojobalu: mouka - vejce - strouhanka. Na krůtu je nejlepší použít klasickou strouhanku z bílého pečiva nebo koupit speciální obalovací směs (existují i ochucené varianty).
Co se týče výběru tuku, existuje několik variant. Někdo nedá dopustit na smažení na klasickém vepřovém sádle. Zdravější variantou je potom smažení na ghí neboli přepuštěném másle. U obou je známý problém s cholesterolem, ale zas chutnají báječně a mají celkem vysoký kouřový bod, tedy snesou poměrně vysoké teploty při smažení. U olejů lze vybírat ze slunečnicového, řepkového nebo palmového. Mají poměrně vysoký kouřový bod a pro smažení jsou nejvhodnější.
Máme pro vás také pár tipů, jak dosáhnout toho nejlepšího výsledku při smažení:
- před tím než vložíte pokrm do oleje, vhoďte do něj pár drobků strouhanky, pokud začne “tancovat” je olej připraven ke smažení
- smažený pokrm vkládejte do oleje pomalu a postupně, ať na vás rozpálený olej nevystříkne
- při obracení pokrmu se snažte neporušit obal, aby vám neunikla chuť a šťáva
- doba smažení záleží na použité partii masa - raději zvolte nižší teplotu tuku a delší čas na smažení, aby se maso dobře propeklo
Po smažení nechte okapat přebytečný tuk, nejlépe v sítku nebo cedníku, případně ho můžete osušit papírovým ubrouskem nebo utěrkou. Nenechávejte ho ale na papíru položený, obal by se vám mohl porušit a rozmočit.
Těsně po vytažení z oleje je možné ještě řízek dosolit nebo jinak dochutit, později už to bude spíše na škodu.
Pokud chcete mít jistotu, že je maso dobře propečené, rozehřejte si troubu na 100°C a po usmažení dejte řízky do trouby dopéct. Položte na ně plátky másla a můžete až 30 minut nechat temperovat.