Jak na krůtí na grilu?
Krůtí maso nabízí nepřeberné množství možností úpravy a to i na grilu. Rádi vám nabídneme několik nápadů, jak se vypořádat s jednotlivými kousky masa a využít jejich silnou chuť a strukturu.
Nejběžnější partií, se kterou se na grilu můžete setkat, jsou krůtí prsa. Jsou libová a chuťově jemná. Prsa doporučujeme marinovat minimálně hodinu před grilováním, ale lepší je si maso naložit třeba den předem. Krůtím prsům sluší kombinace olivového oleje, citronové šťávy a bylinek. Citronová šťáva maso zjemní a po tepelné úpravě je potom krásně měkké a poddajné. Takto naložené maso můžete opékat vcelku a po odpočinutí (cca 5 minut) nakrájet na menší pásky. Kousky masa nařežte na menší kostky a využijte ve špízech v kombinacích třeba s krůtí klobásou (odkaz) a se zeleninou nebo vyzkoušejte řecké souvlaki - malé kousky masa napíchané těsně vedle sebe na špejli.
Další možností je využít vykostěné krůtí stehno. Můžete postupovat jako u krůtího prsa. Počítejte jen se silnější chuti masa, které více připomíná vepřové.
Krůtí stehno s kostí můžete ugrilovat přímo na rožnící jehle. Maso namarinujte předem, prošpikujte a osolte. Samozřejmě můžete použít oblíbené grilovací směsi koření. Stehno stáhneme provázkem, aby nám neutíkala výborná šťáva a maso se rovnoměrně propeklo. Jehlu napichujeme podél kosti, kůží ven, kterou ještě zvenku osolíme a okořeníme.
No a největší výzvou je grilování krůty v celku. Prošpikujte sušší partie - hlavně tedy krůtí prsa a můžete i stehna. Krůtu napíchejte kořenící směsí a to injekční stříkačkou s velkou jehlou nebo speciálním injekcí přímo pro tyto účely. Doporučujeme klidně i den předem. Potom ji ještě zvenku posolte a okořeňte. Po napíchnutí na rožeň krůtu svažte tak, aby nevyčnívala křídla a stehna. Můžete na to použít potravinářský provázek nebo drátek. Krůtu potřete marinádou a dejte na oheň. Na první část pečení ji ještě můžete zabalit do alobalu, při konci ji potom odbalte, ať se vám udělá správně křupavá kůžička.
Krůta se peče minimálně 5 hodin, záleží na velikosti krůty a síly ohně. Proces může urychlit právě obalení v alobalu. Během pečení ji potírejte marinádou. Když je krůta na povrchu hotová, začněte po tenkých plátcích maso okrajovat a konzumovat.
Určitě na grilu vyzkoušejte také naše klobásy, vyrobené z vysokého podílu krůtího masa, vepřového a vybrané směsi koření (odkaz). Dále si můžete ugrilovat kofty nebo hamburgry s vysokým podílem mletého krůtího masa.
V našem magazínu najdete recepty na Krůtí kofty (odkaz), Krůtí kebab (odkaz), Krůtí hamburger se slaninou (odkaz) a Krůtí špízy (odkaz).