Jak na masovou roládu
Ať už připravujete roládu z krůtích prsou, z vykostěného stehna nebo kuřete, klíč k úspěchu je vždy stejný. K dokonalému výsledku je potřeba dobře naplnit, zabalit a “zajistit” roládu tak, aby při pečení a servírování držela tvar.
krok - plát masa v celku překryjte potravinářskou fólií a rozklepejte tak, aby měl přibližně stejnou výšku a také pravidelný tvar. Zda už půjde o čtverec, obdélník či ovál záleží na partii a řezu masa.
U krůtích prsou existuje trik, který se vám teď pokusíme popsat: Krůtí prso položte na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte podélný řez ostrým nožem zprava doleva ve spodní části partie, nedokrojte. Udělejte zatáčku směrem nahoru a pokračujte zleva do prava, opět nedokrojte. Maso by se vám po rozříznutí mělo rozložit do plátu.
krok - Plát masa osolte a opepřete. Dobrému výsledku pomůže pokud na něj rozložíte plátky šunky nebo slaniny. Vymezte si pomyslný obdélník, kde rozprostřete připravenou nádivku. Obdélník by neměl sahat až ke kraji, aby náplň nevytekla.
krok - Roládu balíme směrem od sebe a velmi pečlivě a pevně ji utahujeme už od začátku rolování. Kuchyňským provázkem ji svažte tak, aby se nahoře křížil. Konce masa pečlivě zasuňte dovnitř. Můžete ji ještě zajistit párátky nebo speciálními jehlami na rolády (nezapomeňte je po upečení odstranit).
Teď na jaře doporučujeme do nádivek využít první zelené bylinky - špenát, mladé kopřivy nebo mangold. Skvělé jsou v kombinace s česnekem, mandlemi a sušenými rajčaty.