Jarní krůtí polévka s hráškem
Tahle svěží jarní polévka je plná zelené zeleniny a lahodného krémového základu z krůtího vývaru. Skvělá pro malé děti i dospělé.
Ingredience:
1 cibule
3 stroužky česneku
1 menší brokolice
150 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
1 l vody
200 ml smetany na vaření
2 lžíce přepuštěného másla
Sůl, pepř
Hrst čerstvé petrželky nebo pažitky na ozdobu
Jak na to?
Na přípravu této polévky nejprve vložte krůtí krky do hrnce, přidejte oloupanou cibuli a jeden stroužek česneku, zalijte studenou vodou a lehce osolte. Na mírném ohni nechte táhnout přibližně dvě hodiny, aby vznikl silný vývar. Po uvaření vyjměte maso, oberte ho a vývar přeceďte.
V hrnci rozehřejte máslo a na něm krátce orestujte nadrobno nasekaný česnek, dokud se nerozvoní. Přidejte brokolici rozdělenou na menší růžičky spolu se zeleným hráškem a zalijte připraveným vývarem. Zeleninu povařte asi 10–15 minut, dokud nezměkne, poté celou směs rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Nakonec vmíchejte smetanu, dochuťte solí a pepřem a jen krátce prohřejte, aby si polévka zachovala jemnou konzistenci.
Při servírování vložte do každého talíře obrané maso z krůtích krků a zalijte horkou polévkou. Na závěr posypte nasekanou petrželkou nebo pažitkou a ihned podávejte.