Kontrabáš
Kontrabáš je klasický valašský pokrm, ve kterém najdete typické suroviny pro tento kraj - brambory a pohanku. Nesmí chybět poctivé uzené maso. My jsme pro tento recept použili výraznější uzené spodní stehno.
Ingredience:
300 g brambor
300 g loupané pohanky
150 g uzené maso z krůtích stehen
50 g sádla
5 stroužků česneku
2 cibule
majoránka
sůl a pepř
Jak na to?
Brambory oloupeme a uvaříme do měkka. Pohanku uvařte podle návodu, měla by být měkká, ale ne rozvařená do kaše. Troubu si rozehřejte na 180 °C.
V pekáči na sádle osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na drobno. Přidejte brambory a trochu je na sádle s cibulkou pošťouchejte. Přidejte pohanku, nakrájené uzené maso a vše důkladně promíchejte, okořeňte a osolte.
Rozprostřete rovnoměrně do pekáčku a pečte v troubě cca půl hodiny. Podává se s kysaným zelím.