Krůtí biryani
Nelekněte se velkého množství ingrediencí na tento orientální recept. V podstatě jde jen o koření, které dodá tomuto pokrmu ten pravý indický šmak. Kromě toho tu najdete jen rýži a maso. My jsme na tento recept použili stehenní pro jeho silnou chuť, ale pokud preferujete spíše dietnější verzi krůtího masa, zvolte krůtí prsa.
Ingredience:
Marinované maso:
700 g krůtího stehenního masa
3 lžíce rostlinného oleje (řepkový, arašídový, slunečnicový)
1 malý kelímek bílého jogurtu
1 malý rajský protlak
2 lžíce smažené cibulky (lze koupit již jako hotový polotovar)
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička kajenského pepře
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička garam masaly
kousek zázvoru (cca jako palec)
2 stroužky česneku
Na rýži:
2 hrnky rýže basmati
1 bobkový list
5 hřebíčků
3 tobolky kardamomu
2 lžíce soli
Na dokončení:
2 lžíce horkého mléka
10-15 nitek šafránu
2 lžíce ghí nebo másla
Na ozdobu:
lístky koriandru a máty
Jak na to?
Do mísy dejte jogurt, protlak, olej a koření z první části ingrediencí. Promíchejte a přidejte drcený česnek, nastrouhaný zázvor a 2 lžíce smažené cibulky. Opět promíchejte. Maso nakrájejte na kostky a přidejte do marinády. Nechte marinovat přes noc (minimálně však 4 hodiny).
Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody se dvěma lžícemi soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkrytou ji vařte 5 minut a to při plném varu. Rýže nesmí být zcela uvařená. Rýži slijte i spolu s kořením do cedníku.
Do horkého mléka vsypte šafrán a nechte ho, až pustí barvu.
Rozehřejte na sucho větší hrnec, ve kterém budete připravovat finální podobu pokrmu. Vlijte maso i s marinádou a nechte opékat cca 5-7 minut na střední plameni. Míchejte.
Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni předvařenou rýži. Uhlaďte a a polejte mlékem a rozpuštěným máslem (nebo ghí).
Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste minimálně 20 minut (dokud není maso a rýže měkké). Před podáváním nechte pokrm minimálně 5 minut odpočívat.
Servírujte s nasekanými bylinkami a smaženou cibulkou.