Krůtí golubce
Jedno z nejpopulárnějších pokrmů v Polsku nebo na Ukrajině jsou golubce. Směs mletého masa zabalená v zelném listě, pečené na omáčce z rajčat. My vám recept přinášíme ve skvělé krůtí verzi.
Ingredience:
Na masovou směs:
750 g krůtího mletého masa ze stehen
1 cibule nakrájená na drobno
1 lžička mleté sladké papriky
pepř
sůl
hlávku zelí
Na omáčku:
1 velkou plechovku rajského protlaku
2 cibule
1 zakysanou smetanu
bobkový list
10 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
sůl a pepř
Jak na to?
Ingredience na maso smíchejte důkladně v míse a nechte v ledničce cca půl hodiny odležet. Mezitím si připravte zelné listy. Zelí naloupejte na listy a dejte do horké vody. Krásně změknou a bude se s nimi dobře manipulovat při balení masa. Počítejte dva listy na jeden balíček. Listy osušte a nechte zchladit. Žebra vyřízněte, aby se závitky lépe motaly.
Dejte vždy dva listy kolmo na sebe, z masa utvořte váleček a položte jej na listy. Přeložte listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora. Balíčky začněte skládat do pekáčku, díky tomu budou držet tvar a konzistenci.
V rendlíku na oleji osmažte do zlatova dvě nakrájené cibule, přidejte na nudličky pokrájený zbytek hlávky zelí (cca ¼). Osolte, opepřete a přidejte nové koření, celý pepř a bobkové listy (můžete zabalit i do balíčku a potom z rajské omáčky vytáhnout) a smíchejte s rajčatovým protlakem. Podlijte vodou, ve které se vařila hlávka a zalijte závitky. Přiklopte a v troubě rozpálené na 200 °C pečte cca 40 minut.
Pak závitky vyjměte a do pekáče vmíchejte zakysanou smetanu rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila. Vraťte závitky zpět a na chvíli ještě vraťte do trouby provařit.