Krůtí játra se žampiony
Játra nechutnají každému, ale ty krůtí nemají ta výraznou chuť a strukturu jako třeba játra vepřová. My stále ještě využíváme zásob hub a játra jsme podusili s cibulkou na hříbkách. Vy můžete využít dostupnější žampiony nebo hlívu.
A proč vůbec jíst játra? Játra jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu B12 a železa. Jsou tak skvělou volbou pro puberťáky a seniory, kterým železo často chybí.
Ingredience:
350 g krůtích jater
150 g čerstvých hub (žampiony, hlíva)
2 cibule pokrájené na proužky
sladká mletá paprika (milovníci ostrých chutí mohou smíchat s ostrou paprikou)
sůl, pepř
olej
Jak na to?
Játra omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku a játra. Až se maso ze všech stran zatáhne, přidáme mletou papriku a asi minutu za stálého míchání opékáme. Snížíme plamen a přidáme na plátky nakrájené houby, které by měly po chvilce pustit šťávu. Necháme cca 10 minut probublávat. Případně můžeme dolít trochu vody nebo vývaru. Játra by měla být ve výsledku krásně měkká.
Můžeme podávat se šťouchanými bramborami nebo s rýží.