Krůtí kuličky pečené se zelím
Inspirace českou klasikou. Pečené krůtí kuličky a kysané zelí jsou skvělá kombinace, která vám na podzim udělá dobře.
Ingredience na kuličky:
600 g mletého krůtího masa ze stehen
1 starší rohlík
1 vajíčko
100 ml mléka
strouhanka (dle potřeby)
sůl, pepř, drcený kmín
Jak na kuličky?
Rohlík nakrájejte na drobné kostičky a dejte do velké mísy. Zalijte je mlékem a nechte vsáknout. Ke směsi přidejte kmín, sůl, pepř, vejce a mleté maso. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou, aby byla směs kompaktní a dobře se vám tvarovaly kuličky. Ty se nejlépe dělají mokrýma rukama.
Ingredience na zelí:
0,5 kg kysaného zelí (slijte ho a nakrájejte nahrubo)
1 cibule (oloupaná a nakrájená na drobno)
100 ml 12 % smetany
1 lžíce sádla
3 lžičky mleté papriky
250 ml vody
50 g cukru
sůl a pepř
Jak na zelí?
V hrnci rozehřejte sádlo, orestujte na něm cibuli dozlatova, přidejte zelí, kmín, mletou papriku a za občasného míchání opékejte na středním stupni zhruba 5 minut. Zalijte vodou, osolte, opepřete a oslaďte podle chuti, přiklopte a nechte stát na plotýnce.
Troubu předehřejte na 170 °C. Zelí rozprostřete do vymazaného pekáče, do kterého rozprostřete zelí. V zelí udělejte “hnízdečka” pro masové kuličky.
V případě potřeby podlijte trochou vody, zelí by mělo být aspoň 1 cm ponořené.
Pečeme do zlatova. Zelí by mělo být měkké a kuličky zase krásně šťavnaté, ale ne syrové.
Zelí s upečenými kuličkami zalijte smetanou a nechte ještě 10 minut dojít ve vypnuté troubě. Podávejte s bramborami nebo chlebem.