Krůtí paella
Do pravé španělské paelly patří mořské plody, které ovšem v našich zeměpisných šířkách nemají moc fanoušků. Zkusili jsme je nahradit chuťově výrazným krůtím stehnem a výsledek je excelentní. Není to sice originál, ale myslíme si, že potěší každého milovníka středomořské kuchyně.
Ingredience na 6 porcí:
1 litr drůbežího vývaru
2 menší krůtí stehna bez kosti
2 hrnky rýže (nejlepší druh na tento pokrm je )
4 velká rajčata nebo plechovka loupaných rajčat
2 papriky
1 cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce uzené sušené papriky
špetka šafránu
sůl
pepř
olivový olej
Jak na to?
Krůtí maso omyjte, nasolte, opepřete a nakrájejte na menší kousky. Ve velkém širším a nižším hrnci nebo velké pánvi wok rozehřejte olivový olej a nechte maso orestovat (zatáhnout) ze všech stran. Potom jej vytáhněte (dobře to jde děrovanou lžící) a nechte stranou. Na výpeku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a pokrájenou papriku, přibližně 5 minut. Na poslední minutu přidejte česnek na plátky. Přisypte uzenou papriku a šafrán a krátce opečte, aby se rozvinula chuť koření. Přisypeme rýži a chvíli restujeme. Zalijeme vývarem a rajčaty, vrátíme zpět maso a promícháme.
Můžeme nechat probublávat přibližně 1 hodinu na mírném plameni. Případně můžete dát do trouby a péct cca 45 minut při 170 °C.