Krůtí parmentier
Hledáte trochu slavnostnější jídlo pro nedělní oběd nebo návštěvu? Krůtí parmentier jsou v podstatě trhané kousky krůtího masa zapečené pod pokličkou z bramborové kaše. Do receptu jsme zařadili i krůtí vnitřnosti, pokud ale nejste jejich příznivcem, můžete je vynechat.
Ingredience:
Na 4 porce:
0,8 kg krůtího masa (vykostěná krůtí stehna, křídla, srdíčka, žaludek)
2 mrkve (nakrájená na kolečka)
½ řapíkatého celeru (nakrájený na měsíčky)
2 větší masitá rajčata (nakrájená na menší kousky)
1 větší cibule (nakrájená na drobno)
2 stroužky česneku nakrájené na plátky
1 snítka rozmarýnu
máslo
sůl
pepř
Jak na to?
Krůtí maso opláchneme a nakrájíme na menší kostky (cca 2x2 cm). Rozehřejeme troubu na 180 °C.
Do pekáčku naskládáme kousky masa a promícháme s plátky česneku, nakrájenou mrkví, řapíkatým celerem,cibulí, rajčátky a snítkou rozmarýnu. Osolíme, opepříme a směs promícháme. Vložíme kousek másla a přikryjeme alobalem. Maso necháme péct 1,5 - 2 hodiny, dokud nebude úplně měkké. Můžeme průběžně podlévat trochou vody nebo vývaru.
Na bramborovou kaši:
1 kg brambor vhodných na kaši
smetana
jarní cibulka
sůl
Brambory uvaříme do měkka, rozmačkáme a smícháme se smetanou, a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou a solí.
Když je maso měkké, necháme ho trochu vychladnout a opatrně ho vidličkou natrháme a promícháme společně se zeleninou. Pokud se nám zdá být směs příliš suchá, podlijeme ji trochou vývaru.
Směs uhladíme a nandáme na ni bramborovou kaši. Zapékáme ji pod grilem v troubě rozehřáté na 230 °C přibližně 5 minut.
Maso s bramborovou kaší můžeme zapéct ve větším pekáčku, ale efektní je pokud je podáváme po porcích v menších zapékacích miskách.