Krůtí Patty Melt
Patty Melt je oblíbený americký sendvič, který se nachází někde mezi klasickým burgerem a grilovaným sýrovým sendvičem. Typicky se skládá z hovězího masa, které je opečeno na pánvi a podáváno s rozpuštěným sýrem a karamelizovanou cibulkou mezi dvěma plátky opečeného chleba. Tento sendvič se stal stálicí v amerických bistrech díky své jednoduchosti a skvělé chuti.
Pokud hledáte zdravější alternativu k tradičnímu Patty Melt, pak je tato verze s krůtím masem ideální volbou. Krůtí maso je lehčí a méně tučné než hovězí, což z něj dělá skvělou volbu pro ty, kteří chtějí zachovat chuť tohoto sendviče, ale zároveň touží po lehčím a zdravějším jídle.
Ingredience na 1 porci:
150 g mletého krůtího masa
1 plátek sýru čedar
2 plátky žitného nebo bílého chleba
1/4 středně velké cibule, nakrájené na tenké plátky
1 lžíce másla (na opečení chleba)
1 lžička olivového oleje (na opečení cibule)
sůl a pepř podle chuti
Omáčky dle chuti: hořčice, tatarka, kečup,...
Jak na to?
Mleté krůtí maso ochuťte solí a pepřem podle chuti. Z masa vytvarujte placku (karbanátek), která by měla být jen o něco větší než plátky chleba, protože se při pečení trochu zpeče. Na pánvi rozehřejte olivový olej na střední plamen a přidejte nakrájenou cibuli. Cibuli pomalu opékejte, dokud nezíská zlatavou barvu a není měkká a sladká (cca 10 minut). Poté cibuli dejte stranou.
Na stejné pánvi opečte připravený krůtí karbanátek. Smažte ho z obou stran, dokud není zcela propečený a uvnitř šťavnatý (cca 5-7 minut) z každé strany. Jakmile je karbanátek hotový, přidejte na něj plátek sýra, aby se sýr mohl začít rozpouštět.
Mezitím si připravte plátky chleba. Na jednu stranu každého plátku naneste tenkou vrstvu másla. Chleby pak opečte na pánvi na středním ohni, máslem dolů, dokud nejsou křupavé a zlatavé. Jakmile je chléb opečený, položte na jeden plátek chleba karbanátek se sýrem, přidejte karamelizovanou cibuli a zakryjte druhým plátkem chleba, opečenou stranou nahoru.
Pokud chcete, můžete před složením sendviče přidat na chléb hořčici, majonézu nebo jinou omáčku podle chuti. Hotový sendvič podávejte ihned, aby byl chléb stále křupavý a sýr krásně rozteklý.