Krůtí shawarma
Ochutnali jste na své dovolené v Turecku nebo Řecku shawarmu? Často se k její přípravě používá krůtí maso. Kousky masa voní typickým arabským kořením a vše zjemní zelenina a přidaná omáčka.
Ingredience:
400 g krůtí stehenní řízek
bílý jogurt (200 ml)
koření:
½ lžičky skořice
½ lžičky kardamomu
½ lžičky sušeného česneku (granulovaného)
½ lžičky kurkumy
½ lžičky sušeného citronové kůry
sůl a pepř.
Koření vmícháme do jogurtu. Krůtí stehenní řízek nakrájíme na menší plátky a necháme ho v jogurtové směsi přes noc v ledničce marinovat.
Omáčka k podávání:
salátová okurka
velký jogurt (400 ml)
2 stroužky česneku
Oloupané okurky nastrouháme a lehce osolíme. Necháme vypotit vodu a potom vyždímáme. Smícháme s jogurtem a drceným česnekem.
K podávání:
pita chléb (nebo tortillové placky)
rajčata (nakrájené na plátky)
ledový salát (natrhaný na kousky)
cibule (nakrájená na proužky)
Gril nebo grilovací pánev rozpálíme na vysokou teplotu. Maso až nyní osolíme, položíme na rošt a grilujeme z obou stran, aby se dokonale propeklo.
Grilované maso nakrájejte na proužky a naskládáme do pita chleba společně se zeleninou. Vše zalijeme okurkovou omáčkou a zabalíme.