Krůtí soljanka
Klasická ruská polévka, kde je základem silný vývar a uzené maso. My jsme použili silný krůtí vývar z krků a uzená krůtí stehna.
Ingredience na 6 porcí:
1,5 litru vývaru (vývar připravíme dle receptu, maso z krků obereme a necháme ho stranou)
2 spařená a oloupaná rajčata (nakrájená na plátky)
1 větší cibule
4 lžíce rajského protlaku
2 slané okurky (tzv.kvašáky)
hrst kaparů nejlépe naložených v soli a lehce propláchnutých
2 hrsti zelených oliv bez pecky
olej
K podávání:
kysanou smetanu
klínek citrónu
Uzené krůtí stehno nakrájené na nudličky
Ve velkém polévkovém hrnci zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rajský protlak a krátce provaříme. Zalijeme vývarem a znovu přivedeme k varu. Okurky nakrájíme na kostičky nebo plátky, kapary a olivy překrojíme a vše vložíme spolu s masem z vývaru a rajčaty do polévky. Vařte 10–15 minut a podle potřeby dochuťte slaným lákem z okurek, solí a pepřem.
Podávejte s kopečkem kysané smetany, uzeným masem a snítkami kopru.