Krůtí stehna na cibuli
Cibule dodá aroma neuvěřitelnému množství jídel. Spolu s krůtím masem mu to moc sluší a hlavně výborně ladí. V zimě, kdy už není dostatek jiné čerstvé zeleniny, se tento recept může hodit.
Ingredience:
1 krůtí stehno v celku
350 g cibule nakrájené na větší kusy
3 mrkve nakrájené na větší kousky
2 stroužky česneku
300 ml vývaru nebo horké vody
1 konzerva sekaných loupaných rajčat
2 lžíce olivového oleje
snítky tymiánu
bobkový list
sůl a pepř
Jak na to?
Troubu rozehřejte na 220°C. Olej rozpalte ve velkém pekáči vhodném i do trouby a vložte stehno svázané potravinářským provázkem (více šťávy se tak udrží uvnitř masa). Opečte ho ze všech stran do zlatova. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Na výpeku orestujte cibuli s mrkví a opékejte na mírnějším plameni cca 5 minut. Přidejte plátky česneku a ještě asi minutu dopékejte. Vlijte vodu a rajčata, vhoďte bobkový list. Vraťte maso, osolte a opepřete, pokryjte snítky tymiánu. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.
Pečte asi 45 minut, pak zmírněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi hodinu. Zhruba 20 minut před koncem odklopte, přelijte výpekem a nechejte dopéct na zlatou kůrčičku.
Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo pečivem. Toto je druh jídla, které chutná lépe na druhý den.