Kuličky z krůtího masa v rajské omáčce
Kuličky z mletého masa patří mezi klasiku americké kuchyně. Můžete si je dát jako přílohu k těstovinám, posypané parmazánem. Výbornou přílohou je taky rýže nebo směsí můžete naplnit rozřezané bagety.
My jsme použili mleté krůtí maso ze stehna. Je chuťově výraznější než z prsou.
Ingredience na masové koule:
400 g mletého krůtího masa (ideálně ze stehen)
1 cibule
sůl, pepř
Ingredience na omáčku:
2x 400g krájených rajčat (konzerva)
2 lžíce rajského protlaku
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce balzamicového octa
1 lžička třtinového cukru
250 ml vývaru
hrst čerstvé bazalky
Jak na to?
Mleté maso osolíme, opepříme a promícháme s oloupanou cibulí nakrájenou najemno. Z takto ochuceného masa utvoříme v namočených dlaních malé kuličky, které skládáme na plech. Kuličky pečeme 15–20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C.
V rendlíku osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, na poslední minutu přidáme na plátky nakrájený česnek. Přilejeme protlak s balzamikovým octem. Krátce prohřejeme, přidáme plechovky rajčat a vývar. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme upečené masové kuličky a vaříme na mírném ohni 20 minut. Omáčka by měla být hustá a její chuť výrazná. Na konci vaření vmícháme půlku nasekané bazalky. Hotovou omáčku servírujeme s těstovinami, posypeme parmazánem a zbytkem bazalky.