Marinády na krůtí maso
Milujete ty chvíle nad grilem, kdy vám nad ohněm vzniká kulinářský zážitek? Máme pro vás pár nápadů, které oživí jemnou chuť krůtího masa a vystřelí ho do gastronomických výšin. Vždy přidáme i tip, na kterou partii se daná marináda hodí nejvíce.
Maso je díky marinádě nejen chutnější, ale také ho zjemní a změkčí. Nebojte se jakkoliv experimentovat, zkuste přidat lžičku medu, doladit dijonskou hořčicí, vyvažujte solí a pepřem. Experimenty jsou při grilování vítány!
Křenovo-pepřová marináda
Tato marináda se více hodí na maso červené a chuťově výraznější tedy stehenní. Z konkurenčních mas doporučujeme na hovězí steaky.
2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
3 lžíce směsi barevného pepře
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
V hmoždíři nadrťte pepř nahrubo, pokud preferujete méně ostrou chuť, dejte raději méně. Smíchejte s drcený česnekem, nastrouhaným křenem, solí a olivovým olejem. Ideálně ne v kovové nádobě, marináda tak neztratí chuť.
V plastové nádobě s víkem promícháme stehenní řízky spolu s marinádou (toto množství je na cca 1 kg masa). Jde to snadno - protřepáním. Necháme minimálně půl hodiny v ledničce marinovat.
Česneková chilli marináda
2 lžičky hrubě drceného chilli
½ lžičky uzené papriky
50 ml červeného vína
50 ml citronové šťávy
125 ml olivového oleje
1 lžička soli
4 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky
Tato marináda je univerzální volbou pro drůbeží maso a to přibližně na 2 kg čerstvého masa. Skvělé jsou na medailonky nakrájené z krůtího prsa nebo třeba kuřecí čtvrtky.
V míse promícháme všechny ingredience, promícháme s masem a opět necháme minimálně půl hodiny marinovat.
Maso pečeme dokud není dobře propečené.