Pastýřský koláč z krůtího masa
Pastýřský koláč je oblíbenou anglickou pochoutkou, kterou jsme v našem receptu obohatili indickým kořením, které mu dodá ten správný říz. Pro tento recept se nejlépe hodí mleté maso z krůtích stehenních řízků, které má silnější chuť.
Ingredience:
Na masovou směs:
500 g krůtího masa (mletého, ideálně ze stehen)
200 g mražené zeleniny (směs hrášku, mrkve, kukuřice a hrášku)
400 ml vývaru
1 rajský protlak (malou plechovku)
2 lžíce hladké mouky
1 velká cibule (nakrájená na drobno)
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
½ lžičky mletého koriandru
1 lžička garam masaly
¼ lžičky sušené skořice
sušené chilli podle chuti
sůl
Na bramborovou kaši:
1,5 kg brambor (ideálně typ C)
cca půlku másla
1 lžičku mleté kurkumy
mléko dle potřeby
Jak na to?
Jako první si připravíme bramborovou kaši. V osolené vodě uvaříme do měkka brambory nakrájené na menší kousky. Slijeme je a rozmačkáme z cca 2 lžícemi másla a trochou mléka na hustou kaši. Přidáme kurkumu a promícháme. Dáme stranou.
Nyní se vrhneme na masovou směs. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme koření (koriandr, zázvor, skořici), které necháme rozvonět. Vsypeme mleté maso, drcený česnek a osolíme. Maso opečeme ze všech stran. Hrudky, které se budou tvořit, rozbíjíme vařečkou. Jakmile je maso opečené, zaprášíme moukou a při stálém míchání počkáme až se mouka vsákne. Přilejeme rajský protlak a vývar, pořádně promícháme. Směs necháme cca 20 minut na mírném plameni probublávat. Na závěr vmícháme mraženou zeleninu.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Do zapékací mísy rozprostřeme masovou směs a na ni navrstvíme bramborovou kaši. Poklademe tenkými plátky másla a pečeme cca 30 minut, dokud bramborová kaše nezezlátne.