Pečené rizoto s krůtí klobáskou
Jeden z nejoblíbenějších receptů v našem letním repertoáru. Je rychlý, vynikající a většinou máte všechny ingredience doma. Naše krůtí klobásky si můžete koupit i do mrazáku a před použitím je jen zalít teplou vodou, aby povolily a daly se nakrájet.
Ingredience:
2 krůtí klobásky (doporučujeme paprikové)
0,5 l zeleninového vývaru
400 g kulatozrnné rýže
1 plechovka krájených rajčat
2 rajčata nakrájená na kousky
1 paprika nakrájená na kousky
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
bazalka
olivový olej
sůl, pepř
parmazán
Jak na to?
V pekáčku nebo v hrnci vhodném do trouby na oleji osmažíme cibulku a na kolečka nakrájenou klobásku - pěkně do zlatova. Na poslední minutu přidáme plátky česneku, pozor ať se nespálí! Přisypeme na kousky nakrájená čerstvá rajčata a papriku. Dusíme, dokud zelenina nepustí šťávu. Přidáme propláchlou rýži, zalijeme plechovkou rajčat a vývarem. Pořádně promícháme a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
Pečeme dokud není rýže měkká. Sem tam promícháme, ať je tekutina rovnoměrně vsáklá a rýže se nepřipálí. Trvá to asi 30 minut.
Vytáhneme z trouby a dochutíme - osolíme, popepříme, přidáme bazalku (čerstvá je pochopitelně lepší) a rajčatový protlak. Pořádně promícháme a dáme ještě na 5 minut do trouby.
Podávám s hoblinkami parmazánu.