Polévka z červené čočky s klobásou
Polévka z řady “rychlovek”, která se pro předvánoční shon hodí. Přitom je poměrně sytá a můžete ji mít i jako hlavní chod. Papriková klobása dodá polévce lehkou pikantnost, která v zimní období příjemně zahřeje.
2 paprikové klobásy
200 g červené čočky propláchnuté
1 konzerva krájených rajčat
1 cibule(nakrájet na drobno)
2 stroužky česneku (na plátky)
1 mrkev (nakrájená na kolečka)
1 lžíce rostlinného oleje
0,5 l vývaru
sůl a pepř.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Klobásu nakrájíme na kostičky a na oleji opékáme do křupava. Poté vyjmeme a dáme bokem.
Do oleje přidáme nakrájenou cibuli a mrkev. Osmahneme do zlatova a na poslední minutu přidáme plátky česneku. Vsypeme promytou čočku a za stálého míchání minutu lehce opečeme. Vlijeme konzervu krájených rajčat a připravený vývar.
Na mírném ohni necháme probublávat, dokud není čočka a mrkev měkká. Polévku můžeme ředit vodou nebo vývarem do požadované hustoty.
Dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme křupavé kousky klobásy. Podáváme s pečivem.