Řízky plněné křenem
Řízky plněné křenem jsou skvělým způsobem, jak přidat tradičnímu pokrmu nový nádech. Kombinace šťavnatého krůtího masa s pikantním křenovým máslem vytváří delikátní chuťový zážitek, který ocení jak milovníci české kuchyně, tak ti, kteří hledají něco nového.
Ingredience:
600g - 800g krůtích prsních řízků (můžete koupit už přichystané plátky)
2 lžíce nasekané pažitky
100 g másla
4 lžíce strouhaného křenu
mouka, vejce a strouhanka na obalení
tuk na smažení
Podáváme s bramborovou kaší a nakládaným okurkou
Jak na to?
Máslo osolte a utřete s nastrouhaným křenem a nasekanou pažitkou. Zformujte váleček, zabalte ho do potravinářské folie a dejte vychladit.
Maso nakrájejte na silnější plátky a z boku do nich vyřízněte kapsu. Osolte, opepřete a lehce naklepejte. Do každé kapsy dejte silné plátky ochuceného másla a okraje zklepněte paličkou k sobě, případně můžete zpevnit i párátky.
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Osolte ho, utřete s nastrouhaným křenem a nasekanou pažitkou. Ze směsi zformujte váleček, zabalte ho do potravinářské folie a dejte do lednice vychladit, aby ztuhlo.
Krůtí prsa nakrájejte na silnější plátky. Z boku každého plátku nařízněte kapsu, ale dávejte pozor, abyste ji neprořízli skrz. Maso osolte, opepřete a lehce naklepejte.
Z vychlazeného ochuceného másla nakrájejte silné plátky a vložte je do připravených kapes v řízcích. Okraje masa přitlačte k sobě a zpevněte je paličkou. Pokud potřebujete, zajistěte kapsy párátky, aby se při smažení neotevřely.
Připravené řízky obalte nejdříve v mouce, poté ve vyšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Každý řízek jemně stlačte, aby strouhanka dobře přilnula.
Na pánvi rozehřejte tuk na střední teplotu. Řízky smažte dozlatova z obou stran, zhruba 5-7 minut z každé strany, v závislosti na tloušťce masa. Poté je nechte krátce odležet na papírové utěrce, aby se odsál přebytečný tuk.
Řízky podávejte s jemnou bramborovou kaší a nakládanými okurkami.