Slaný koláč s krůtím masem
Klasika francouzské kuchyně, která může být základem pro lehčí oběd nebo naopak vydatnou večeří. Quiche neboli slaný koláč není složitý na přípravu a potěší každého strávníka. S náplní můžete experimentovat dle obsahu vaší ledničky.
Ingredience na těsto:
280 g hladké mouky
150 g studeného másla nakrájeného na kousky
2 žloutky
200 g fazolí na zatížení těsta
Ingredience na náplň:
200 g krůtích prsou
100 g anglické slaniny
2 -3 cibule
0,5 l smetany 33%
100 g strouhaného sýra (ideálně více aromatického jako je čedar nebo některý z pikantnějších alpských sýrů)
3 vejce + 3 žloutky
strouhaný muškátový oříšek
čerstvě mletý pepř
sůl
olej
Jak na to?
V míse smícháme mouku, máslo, žloutky a 3 lžíce vody,rukama propracujeme těsto. Pokud by se nám těsto zdálo příliš drobivé, můžeme ještě přidat lžíci vody.
Vytvarujeme z něj kouli, kterou pevně zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme náplň koláče.
Krůtí prsa omyjeme, lehce nasolíme a nakrájíme na malé kousky (1-1,5 cm kostky). Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. V pánvi na středním ohni rozehřejeme olej a orestujeme na něm slaninu, cibuli a kostky krůtího masa dozlatova.
Žloutky, vejce a smetanu lehce vyšleháme v misce metlou a přisypeme nastrouhaný sýr. Přidáme orestovanou směs z pánve a koření. Toho se nebojte, muškátového oříšku může být i půl lžičky, stejně tak i čerstvě mletého pepře.
Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Z odpočinutého těsta vyválíme placku, kterou položíme do vymazané formy.
Těsto zakryjeme kruhem pečicího papíru, zatěžkáme fazolemi a předpečeme v rozehřáté troubě 12 minut dozlatova. Upečený korpus necháme ve formě prochladnout tak, aby nebyl horký, fazole uschováme pro další pečení.
Teplotu v troubě snížíme na 170 °C. Do předpečeného korpusu nalijeme promíchanou náplň, dáme do rozehřáté trouby a pečeme dalších 25 minut.
Podáváme společně s oblíbeným zeleninovým salátem (skvělý je rukolový).