Slavnostní pečená krůta
Blíží se Den díkuvzdání a tak je na čase oprášit recept na slavnostní pečenou krůtu vcelku. Tentokrát inspirováno kanadskou kuchyní - s brusinkovou omáčkou. Brambory pečete zároveň s masem a ušetříte si tak nádobí i energie. Kromě brambor můžete hostům nabídnout krémový špenát.
Ingredience:
1 krůta (cca 3 kg)
1, 5 kg brambor
4 stroužky česneku
100 g másla
2 hrsti čerstvé petržele
sůl a pepř
Na omáčku:
3 lžíce husté brusinkové zavařeniny
20 ml portského vína
600 ml drůbežího vývaru (skvělý je z krůtích krků)
2 lžíce hladké mouky
1 lžička sojové omáčky
Jak na to?
Brambory omyjte a rozkrojte na poloviny nebo na čtvrtiny, podle velikosti. Troubu předehřejte na 200°C.
Česnek rozdrťte a dejte do mísy. Přidejte na jemno nakrájenou petržel a na kousky nakrájené máslo, dobře osolte a opepřete. Směs potom propracujte čistýma rukama do kompaktní hmoty. Toto bylinkové máslo si můžete připravit i předem. V ledničce vydrží i dva týdny, jen ho před samotným pečením nechte povolit v teple, ať se vám s ním dobře pracuje.
Krůtu si položte tak, abyste mohli vytvořit pod kůží na prsou kapsu. Do ní vetřete část másla. Zbytek másla rovnoměrně rozetřete po krůtě.
Brambory vsypte na větší pekáč, osolte a na ně položte připravenou krůtu prsy nahoru, stehna k sobě můžete svázat potravinářským provázkem(maso zůstane šťavnatější). Po půl hodině pečení pekáč vytáhněte, brambory otočte a krůtu polijte výpekem v pekáči. Pečte zhruba dalších 90 minut do zlatohněda.
Upečenou krůtu vyndejte na talíř, zakryjte alobalem a nechte ještě 20 minut odpočinout. Za tu dobu můžete dát ještě dopéct brambory do vámi požadované křupavosti.
Brambory vyndejte a výpek slejte do rendlíku. Na mírném plameni ohřívejte a vmíchejte mouku. Až zhnědne přidejte brusinkovou zavařeninu a portské. Nechte chvíli opékat a přilejte vývar. Omáčku přiveďte k varu a nechte ji mírně probublábat, až bude hustá podle vašich představ. Vmíchejte 1 lžíci sójové omáčky a případně ještě dosolte a dopepřete.