Srbské rizoto
Srbské rizoto je české jídlo, které se často objevuje v jídelníčcích školních jídelen a domácností. Přestože název naznačuje, že by mohlo jít o pokrm srbského původu, ve skutečnosti se jedná o ryze českou variaci klasického rizota.
Připravili jsme pro vás recept z mletého krůtího masa, takovou rychlovku pro horké letní dny.
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
2 cibule
300 g mletého krůtího masa
3 stroužky česneku nasekané na drobno
3 papriky
1 lžička čubricy (balkánské koření - můžete nahradit saturejkou nebo bazalkou)
2 lžíce rajského protlaku
3 rajčata
1 lžíce uzené papriky
1 a 1/2 hrnku rýže (skvěle lepivá je kulatozrnná)
2 hrsti mraženého hrášku
2 a 1/2 hrnku vývaru (nebo vody)
sůl podle chuti
strouhaný sýr na posypání (např. gouda)
Jak na to?
V hluboké nepřilnavé pánvi nebo kastrolu rozehřejte olivový olej. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a restujte ji do sklovata. Poté přidejte krůtí mleté maso a vařečkou ho rozdělte na co nejmenší kousky, aby ve směsi nebyly hrudky a maso bylo dobře propečené.
Restujte asi 5 minut, dokud maso nezhnědne. Přidejte nasekaný česnek a na kostičky nakrájené papriky. Restujte asi 3 minuty, poté směs osolte a dochuťte čubricou. Přimíchejte rajský protlak a na kostičky nakrájená rajčata. Po 2 minutách přidejte uzenou a pálivou papriku, propláchnutou rýži a mražený hrášek. Vše promíchejte a zalijte horkým vývarem (může být i voda, jen výsledek nebude chuťově silný).
Zamíchejte, dosolte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, zmírněte plamen na minimum a duste 20 minut. Vypněte oheň a nechte ještě pod pokličkou 5 minut dojít.
Podávejte posypané nastrouhaným sýrem a s nakládaným okurkem.