Turecké pide
Pide je jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pokrmů v Turecku. V podstatě se by se dalo označit za tureckou pizzu. Nejčastěji se pide plní směsí mletého masa s kořením, špenátem a sýrem, samotným sýrem a sýrem v kombinaci s vejcem. My jsme pro vás připravili krůtí verzi této skvělé a rychlé pochoutky.
Ingredience:
Na těsto:
500 g hladké mouky
1 kostka čerstvého droždí (20 g)
300 ml vody
1 čajová lžička cukru
1 pol.lžíce olivového oleje
100 g bílého jogurtu
1-2 lžičky soli
Na náplň:
400 g mletého krůtího masa (raději použijte maso ze stehen, má výraznější chuť)
1 cibule
1 větší mrkev
1 červená kapie
4 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce oleje
1 dcl vývaru nebo vody
sůl
pepř
oregano
Jak na to?
Rozdrobené droždí, cukr a trochu mouky rozmícháme v polovině vody a necháme na teplém místě vzejít kvásek (10-15 minut).
V míse smícháme mouku se solí, přidáme kvásek, olivový olej, jogurt a zbytek vody. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, vložíme do mísy vymazané olivovým olejem a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout (nejméně 1 hodinu).
Po vykynutí těsto rozdělíme na 7 kousků, které jednotlivě prohněteme a ve tvaru šišek necháme přikryté utěrkou ještě další půl hodiny kynout.
Poté kousky těsta nejprve rukou, potom válečkem upravíme do tvaru malých, tence vyválených oválů. Přeneseme opatrně na plech vyložený pečícím papírem.
Cibuli, mrkev a papriku nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji osmažíme první cibuli, po chvilce přidáme mrkev a v samotném závěru papriku. Krátce orestujeme. Přidáme maso a prudce ho osmahneme. Rozbíjíme vařečkou hroudy masa, které se nám mohou tvořit. Za stálého míchání maso opékáme. Jakmile se začnou kousky masa připalovat, přichází čas na rajský protlak. Mícháme asi minutu a podlijeme vývarem (pokud nemáte vývar, postačí i voda). Osolíme a necháme maso minimálně půl hodiny na mírném plameni pod pokličkou pobublávat.
Na pláty těsta nalijeme naběračkou směs, zahneme boční okraje, vytvoříme špičky a tak vytvoříme typickou lodičku. Trochou olivového oleje potřeme okraje.
Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C a pečeme do zezlátnutí okrajů a upečení náplně asi 15-20 minut.