Zapečené brambory s krůtím a houbami
Všichni v dnešní době určitě ocení rychlý oběd s jednoduchou (společnou) přípravu masa i přílohy. Brambory s masem můžete zapékat v míse nebo ve větší pánvi (vhodné do trouby). Pro zlepšení chuti můžete přidat i hříbky nebo jiné podzimní houby jako lišky nebo václavky.
My jsme v našem receptu použili stehenní vykostěné řízky, které mají silnější chuť, která vynikne právě pečením.
Ingredience:
Na 4 porce:
800 g krůtích stehenních řízků (očištěných a nakrájených na menší kousky)
500 g brambor (oloupaných a nakrájených na plátky)
1 mrkev (očištěná a nakrájená na plátky)
20 g sušených hub
250 g zakysané smetany
30 g hladké mouky
olivový olej
tymián
pepř
sůl
Jak na to?
Troubu rozehřejeme na 240 ℃. Brambory a mrkev zalijeme osolenou vodou a lehce předvaříme (cca 10 minut). Sušené houby zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme stát, aby nasákly tekutinu a změkly.
Do mísy nasypeme mouku, smícháme ji se solí a pepřem a přidáme nakrájené kousky krůtího masa. Vše důkladně promícháme, aby se všechny kousky masa obalily ze všech stran. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, ve kterém zprudka opečeme kousky masa. Aby bylo maso pěkně propečené ze všech stran, smažíme cca 5 minut. Občas promícháme a na závěr přidáme trochu sušeného tymiánu.
Do hub i s vodou přidáme zakysanou smetanu a promícháme, osolíme a opepříme. Promícháme s opečeným masem. Do vymazaného pekáče dáme polovinu brambor s mrkví, zalijeme směsí masa a hub a pokryjeme bramborami. Ty zakapeme olivovým olejem.
Pečeme cca 25 minut, dokud nejsou brambory opečené dozlatova.