Zapečené krůtí maso s těstovinami
Těstoviny tvoří základ italské kuchyně a našly si své místo i v té naší. Pasta al forno neboli zapečené těstoviny budou chutnat jistě celé rodině – rajčatová passata, krůtí maso a jemný bešamel je kombinace, kterou se nemůže nic zkazit.
Ingredience:
400 g mletého krůtího masa
700 g rajčatové passaty
400 g těstovin (např. penne, rigatoni)
2 cibule
2 stonky řapíkatého celeru
1 velká mrkev
sušená bazalka a oregano
2 lžíce olivového oleje
Na bešamel:
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
2 hrnky mléka
200 g parmazánu
sůl
pepř
petrželka a chilli paprička na ozdobu
Jak na to?
Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a mrkev. Zeleninu restujeme do měkka. Přidáme mleté maso a opékáme, dokud nezhnědne. Vařečkou rozbíjíme hrudky masa, které se rády tvoří. Přilijeme rajčatovou passatu, okořeníme bazalkou a oreganem. Teplotu snížíme a směs necháme probublávat nejméně 45 minut.
Těstoviny uvaříme dle návodu a to nejlépe „al dente“. Necháme okapat a dáme stranou.
V rendlíku rozehřejeme máslo na střední teplotě, přidáme mouku a mícháme, dokud nám nevznikne zásmažka . Za stálého míchání přidáváme mléko. Na mírném plameni vaříme, dokud bešamelová omáčka nezhoustne.
V zapékací míse smícháme těstoviny s rajčatovou omáčkou a bešamelem, posypeme parmazánem a petrželkou, případně ozdobíme chilli papričkou. Pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C 45 minut.