Zapékané těstoviny s vařeným masem
Geniální recept, do kterého zakomponujete vařené maso z polévky nebo obrané kousky z pečeně, zbytky sýrů z ledničky a brokolici, která už není v té nejlepší kondici. A přitom je výsledek opravdu chutný.
Ingredience:
250 g vařeného masa nebo obraného pečeného masa
400 g krátkých těstovin (kolínka, penne)
300 g brokolice (rozebrané na růžičky)
120 g sýra (ideálně kousky čedaru, ementálu či gruyéru - nastrouhané)
500 ml mléka
50 g hladké mouky
1 cibule (nakrájená nadrobno)
50 ml oleje
1 starší rohlík, houska nebo 2 plátky toustového chleba (rozmixované na strouhanku)
sůl
pepř
Jak na to?
Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu, ideálně “al dente” (tedy lehce nedovařené). Na poslední 3 minuty k nim přidejte růžičky brokolice. Sceďte a propláchněte studenou vodou.
V rendlíku si rozehřejte olej a orestujte do měkka na kostičky nakrájenou cibuli. Vsypte mouku a opečte na středním plameni lehce nazlátlou zásmažku. Zmírněte plamen a přilejte mléko, dobře promíchejte metličkou. Provařte, měl by vám vzniknout bešamel (hustá omáčka). Do té vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru. Míchejte dokud se sýry nerozpustí.
Ve velkém pekáči promíchejte těstoviny s brokolicí, masem a připravenou omáčku. Osolte a opepřete. Zasypejte zbytkem sýru a připravenou strouhankou.
Pečeme cca 25 minut na 200 °C. Podáváme s výraznějším salátem, skvělá je nakládaná řepa.