Zelňačka s krůtí klobásou
Silné a hutné polévky jsou základem zimní stravy. My jsme pro vás připravili recept na hustou polévku s kysaným zelím, uzeným krůtím masem a kvalitní masovou krůtí klobásou.
Ingredience:
400 g krůtích uzených stehen
300 g kysaného zelí
lžíce sádla
1 cibule
3-4 stroužky česneku
krůtí papriková klobása
lžíce sušených hřibů
sladká paprika
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
sůl
pepř
Jak na to?
Uzené stehna opláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme, dokud není maso měkké a neodpadá od kosti.
Na sádle osmažíme nakrájenou cibulku a zasypeme cca lžící sladké papriky. Za stálého míchání ji necháme rozvonět. Přidáme klobásku nakrájenou na kolečka a ještě chvíli opékáme. Kysané zelí můžeme opláchnout - záleží, jak moc máme rádi kyselou chuť a jak “silné” máme zelí. Nakrájíme ho na menší kousky a přidáme ke klobásce. Zalijeme vývarem z uzených kostí, přidáme 2 bobkové listy a 5 kuliček pepře. Ze stehen obereme maso, které přidáme k polévce, zasypeme sušenými houbami a vše necháme probublávat cca hodinu na mírném plameni. Zelí by mělo být pěkně měkké. Polévku můžeme dochutit polévkovým kořením. Se solí opatrně, polévka bývá dost slaná z uzeného vývaru i z kysaného zelí.
Na závěr vaření dochuťte drceným česnekem a pepřem. Podávejte s chlebem.
Pokud chcete polévku ještě hutnější, můžete přidat předvařené brambory.